Sezonska gripa

06.12.2018

Sezonska gripa

Influenza- sezonska gripa je akutna zarazna bolest koju uzrokuje virus influenze. To je sezonska bolest jesenjih i zimskih mjeseci. Ima pandemijski potencijal jer se brzo i lako širi. Pogađa sve dobne skupine.

Gripa je ozbiljna bolest,a u narodu se često druge virusne bolesti respiratornog trakta, kojih nije malo u istom periodu godine, podvode pod gripu. Virus se lako prenese sa zaražene osobe na osobe u okolini uobičajenim socijalnim kontaktom-najčešće putem zraka ali i preko ruku, svih predmeta i površina u okolini oboljelog. Zaražena osoba luči virus i prije pojave prvih simptoma,a može da zarazi više od 10 osoba u svojoj okolini.

Gripa posebno može biti kobna za osobe koje boluju i  od drugih bolesti i starije osobe.

Kod gripe dominiraju opći simptomi: jako izražena malaksalost i gubitak apetita, bolovi u zglobovima i mišićima, povišena tjelesna temperatura (iznad 38oC), groznica, glavobolja a potom simptomi od strane respiratornog trakta: curenje iz nosa, bol u grlu, kihanje, kašalj i dr. Kod zdravih osoba najčešće završava samoizlječenjem.

Terapija kod nekompliciranih slučajeva je simptomatska, bez upotrebe antibiotika. Ležanje i odmor je mjera koja će skratiti trajanje bolesti i smanjiti broj kontakata. Važno je unositi dosta  tekućine (supa, čajevi, sokovi, kompoti) koja će biti topla, nikako vruća niti hladna.

Povišena temperatura se obara lijekovima (antipiretici) i tuširanjem mlakom vodom. Simptome će ublažiti kapi za nos (kada je nos začepljen i kod pojačane sekrecije), te pastile za grlo.

Prevencija

Najmoćnija mjera prevencije sezonske gripe je vakcinacija.

Važne su i druge opće i pojedinačne mjere koje će smanjiti rizik od obolijevanja:

- izbjegavanje pretrpanih i pregrijanih prostorija,

- distanca od najmanje 1m od osoba koje kašlju, kišu i izbjegavanje rukovanja i ljubljenja s njima,

- adekvatno oblačenje i izbjegavanje pothlađivanja organizma,

- opće higijenske mjere u prostoru u kojem se boravi: higijensko održavanje predmeta i površina , adekvatno zagrijavanje i provjetravanje prostorija,

- dobra fizička kondicija je takođe jedan od protektivnih faktora,

- za putnike, općenito, se preporučuje odgađanje putovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija je dala smjernice za uspostavljanje epidemiološkog nadzora nad sezonskom gripom, koje zdravstveni radnici treba da  slijede pri prijavljivanju oboljenja.

Saradnik za odnose sa javnošću Aida Baručija

web: pixelgraf.dk