Laboratorijska služba

01.02.2019

Laboratorijska služba pri J.U. „Dom zdravlja“ Zenica je opremljena visokokvalitetnom i najsavremenijom opremom a dokaz tome je i nedavna nabavka urin analizatora koji su ujedno i prvi i jedini urin analizatori u Bosni i Hercegovini

SYSMEX UF-4000

Potpuno automatski analizator čestica u urinu SYSMEX UF-4000 je in vitro dijagnostički instrument za određivanje kliničkih parametara u ljudskom urinu i ljudskim tjelesnim tečnostima. Maksimalna brzina mu je 80 urina na sat.

Ovaj instrument je analizator čestica u urinu koji je zasnovan na metodi protočne citometrije i koristi izvor plavog poluprovodničkog lasera. Čestice u urinu se mogu automatski kategorisati kombinovanjem uzorka sa specijalnim reagensima. Cijela sekvenca operacija; od aspiracije uzorka do izdavanja rezultata analize; može da se obrađuje automatski.

Ključni benefiti: izvanredna diferencijacija čestica u urinu, do 27 parametara moguće kontrolisati u urinu i do 9 parametara u tjelesnim tečnostima, saznanje o prisustvu infekcija urinarnog trakta za manje od 1 minuta. U svakom momentu imamo mogućnost dijagnostike tjelesnih tečnosti.

UC-3500

Ovaj instrument je potpuno automatizovan analizator čestica u urinu koji koristi testne trake. Elementi u urinu se mogu analizirati tako što se uzorci spuste na svaki jastučić namjenjene testne trake, a zatim se analizira boja. Cjelokupan redoslijed operacija od aspiracije uzorka do izdavanja rezultata analize može da se obradi automatski, a rezultati analize su prikazani na panelu osjetljivom na dodir.

Ovaj instrument odlikuju velika brzina i preciznost u poređenju sa dosadašnjom manuelnom metodom rada. Takođe, ima sposobnost da prepozna neispravne test trakice i abnormalnu boju, a može da razlikuje eritrocite od slobodnog hemoglobina. Maksimalna brzina instrumenta je 276 uzoraka na sat.

 

Od sada ćete zahvaljujući novim aparatima, u našoj laboratoriji moći dobiti tačne i precizne podatke za slijedeće analize: urobilonogen, krv, protein, keton, glukoza, bilirubin, nitrit, leukociti, pH, kreatinin, albumin, odnos protein/kreatinin i albumin/kreatinin, specifična gustina, boja urina, zamućenost, bakterije, kristali, epitelne ćelije, cilindri, mononuklearne ćelije...

 

Pored nove aparature i opreme, J.U. „Dom zdravlja“ Zenica je u procesu uvođenja „LIS“-a odnosno laboratorijskog informacionog sistema, koji će znatno ubrzati rad cijele laboratorije kao i samog procesa izrade analiza i nalaza. Ujedno će se izvršiti i potpuna reorganizacija samog rada laboratorije sa dva administrativna prijema kao i 5 punktova za uzimanje analiza unutar laboratorije.

Trenutno je u toku obuka uposlenika za rad sa novim aparatima i nadamo se što ranijem puštanju u rad kako bi se našim pacijentima ubrzala usluga i osigurala što tačnija analiza.

web: pixelgraf.dk