Stručno predavanje o značaju inzulina

24.04.2019

Šećerna bolest (ŠB) predstavlja kontinuirani izazov u radu porodičnih/obiteljskih liječnika kako zbog rastućeg broja tako i zbog potreba za rani i sveobuhvatni terapeutski tretman i menadžment oboljelih.

Cilj predavanja održanog u multimedijalnoj sali JU Dom zdravlja Zenica, 24.04.2019. bio je informirati prije svega liječnike porodične/obiteljske medicine o značaju inzulin glargina u liječenju osoba sa ŠB. Inzulin glargin predstavlja zlatni standard za procjenu bazalne inzulinske terapije i može ga se propisivati kod različitih populacionih grupa pacijenata oboljelih od T1DM i T2DM, ali i u različitim fazama terapije inzulinom. Što se tiče izbora ovi inzulini imaju sličnu učinkovitost, profil sigurnosti, isto doziranje kao i stopu hipoglikemija.

S druge strane na predavanju je podcrtan problem nedostizanja ciljnog HbA1c kod 58-73% na bazalnom inzulinu ali i ne adherentnost liječenja od 36-93% pacijenata. Bolji ishodi liječenja, osim o inzulinu ovise od edukacije i motivacije pacijenata te o znanju i potrebnim vještinama liječnika porodične/obiteljske medicine i pravovremenom uvođenju inzulina. I na kraju koštanje liječenja zbog ranog uključivanja inzulina koje se često spočitava ljekarima POM svakako je puno manje u odnosu na bolničko liječenje zbog nastalih mikro i makrovaskularnih komplikacija.

Prof.dr.sci. med.Larisa Gavran, prim.dr.spec.

web: pixelgraf.dk