Evropska sedmica imunizacije

25.04.2019

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a u BiH i ove godine nizom aktivnosti obilježava Evropsku sedmicu imunizacije (24.-30.april).

Osnovni cilj ovih aktivnosti je podići svijest javnosti o značaju imunizacije, osigurati tačne i pouzdane informacije, vratiti povjerenje dijela roditelja u imunizaciju, te u konačnici postići odgovarajući procenat imuniziranih, kako bi se održao kolektivni imunitet protiv zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.


Ovogodišnja tema Evropske sedmice imunizacije „Zaštićeni zajedno: cjepiva djeluju“, slavi tzv. Heroje imunizacije – od roditelja i članova zajednice, do zdravstvenih radnika i inovatora, koji svojim angažmanom mogu utjecati na to da svi budemo zaštićeni.


Sedmica imunizacije je inicijativa koja je koordinirana od strane Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, u saradnji sa zemljama članicama i partnerima, sa idejom da se pažnja opće javnosti i zdravstvenih djelatnika usmjeri na značaj i neophodnost imunizacije, kao jedne od najuspješnijih i najisplativijih zdravstvenih intervencija u svijetu.
tekst: Zavod za javno zdravstvo FBiH

web: pixelgraf.dk