21. Mart - Svjetski dan osoba s Down sindromom

21.03.2020

Širom svijeta se 21. mart obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom.

To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija.
Ove godine, poruka koju šalju sve organizacije osoba s Down sindromom je „Ja odlučujem!“, što znači da osobe s Down sindromom moraju imati potpuno učešće u odlučivanju o stvarima koje ih se tiču ili utiču na njihov život.

Učinkovito i smisleno učešće je temeljno načelo ljudskih prava koje podržava UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

Sadašnje stanje je takvo da osobe vrlo malo ili skoro nikako ne učestvuju u donošenju odluka o svom životu, ne uključuju se i nisu pitani prilikom, naprimjer, planiranja individulnih obrazovnih programa, odlukama o tome gdje će i šta raditi i drugo. Razloge za ovo stanje nalazimo u negativnim stavovima i niskim očekivanjima onih koji odlučuju u njihovo ime. Ova vrsta isključenja je rezultat toga što nemamo programe kojima ćemo ih time učiti. To je dug proces i sa njim treba započeti čim prije, još u djetinjstvu. Samo osoba koja može samostalno ili uz podršku donijeti valjanu odluku ima veće šanse da postane što samostalnija.

Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ obilježava ovaj dan u Bosni i Hercegovini još od 2007. godine.
Nažalost, ove godine nećemo biti u prilici okupiti se i zajedno slaviti, kao i većina organizacija u svijetu. Poštujući mjere prevencije od širenja COVID-19 virusa, odlučili smo ostati u svojim domovima.

Međutim, to nas ne ometa da virtualno damo svoj doprinos u podizanju svijesti o važnosti poštivanja osnovnih ljudskih prava osoba s Down sindromom.

Izvor: radiosarajevo.ba

web: pixelgraf.dk