EU IPA CBC STC Sastanak

02.10.2020. održan je online First STC Meeting u sklopu projekta IMPHACT. Tema prvog STC sastanka bio je dosadašnji napredak provedbe projekta, administracija projekta i financije te komunikacijske aktivnosti. Osim navedenog razgovaralo se i o daljnjim koracima i budućim aktivnostima u projektu. Sastanak je organizirao vodeći partner DZ Metković.

Interreg - IPA CBC Projekat

Potpisan ugovor o sufinansiranju novog Interreg-IPA projekta prekogranične saradnje u kojem učestvuje Dom zdravlja Zenica

U sklopu IMPACHT projekta prekogranične saradnje iz Interreg IPA programa, Dom zdravlja Zenica je 15.07.2020. godine potpisao partnerski ugovor sa Domovima zdravlja Metković, Ljubuški i Podgorica vrijedan 890.000,00 EUR-a, od čega će Domu zdravlja Zenica pripasti 175.897,00 EUR –a. Od ukupne vrijednosti projekta 85% su sredstva Europske unije, a 15% su vlastita sredstva. 

IMPHACT projekt se bavi poboljšanjem kvalitete i pristupačnosti palijativne njege u prekograničnom području. On predstavlja nastavak projektnih aktivnosti iz ranije realiziranog Interreg-IPA projekta „Q-Access HC“ u kojem su učestvovali Dom zdravlja Ljubuški i Dom zdravlja Metković, a u ovoj fazi su se uključili Dom zdravlja Zenica i Dom zdravlja Podgorica. Dakle, radi se o prekograničnoj saradnji između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Planirane aktivnosti Doma zdravlja Zenica su edukacija kadrova, koji će pružati palijativnu njegu stanovništvu Zenice, gdje će se uz pomoć vodećih stručnjaka iz palijativne njege, prenositi znanje i iskustvo porodicama oboljelih palijativnih bolesnika, socijalnim radnicima i svim drugim zdravstvenim radnicima, koji će biti uključeni u ovaj projekat. U okviru ovog projekta dio sredstava će biti utrošen na nabavku opreme, koja će biti potrebna za pružanje ove vrste zdravstvenih usluga. Ovim projektom su predviđena i studijska putovanja u ustanove palijativne njege u Poljskoj i Švedskoj. 

web: pixelgraf.dk