Svjetski dan borbe protiv raka 04.02.2021.

04.02.2021

 

Svake godine, 04. februara, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, čiji je cilj podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

Ovogodišnja tema „Jesam i hoću“ („I am and I will“) naglašava kako svako osobno može dati doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja uticaja raka na sebe, svoje najbliže, zajednicu kao i globalno. Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka je da putem edukativnih letaka, javnim nastupom te putem medija informiše građane o važnosti prevencije malignih bolesti usvajanjem zdravih životnih navika.

Rak je velika skupina bolesti koje mogu zahvatiti gotovo bilo koji organ ili tkivo. Najbitnija karakteristika je ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje prerastaju svoje uobičajeno okruženje i mogu se proširiti (metastazirati) na druge organe, što je glavni uzrok smrti kod oboljelih osoba. Neoplazma i maligni tumor druga su uobičajena imena za rak. Ukoliko se dovoljno rano otkrije, veće su šanse za ozdravljenje. 

Važno je napomenuti da su mogućnosti liječenja i izliječenja daleko veće ukoliko se rak otkrije dok je u početnoj ili ranoj fazi.

Evropski kodeks protiv raka Međunarodne agencije za istraživanje raka preporučuje 12 koraka koje svaka osoba može sama poduzeti radi smanjenja rizika od dobijanja raka:

 

 1. Nemojte pušiti. Ako pušite, prestanite.
 2. Izbjegavajte prostore zadimljene duhanskim dimom. Ne dopustite pušenje u svom domu i na radnom mjestu.
 3. Održavajte preporučenu tjelesnu težinu.
 4. Budite tjelesno aktivni svaki dan najmanje 30 minuta.
 5. Jedite raznoliko povrće i voće najmanje pet obroka dnevno. Jedite što više cjelovitih žitarica i mahunarki. Ograničite konzumiranje crvenog mesa i izbjegavajte gotove mesne prerađevine.
 6. Ograničite konzumiranje alkoholnih pića.
 7. Izbjegavajte pretjerano izlaganje sunčevim zrakama.
 8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.
 9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.
 10. Majke, dojite svoju djecu, jer dojenje ima zaštitnu ulogu u nastanku raka dojke.
 11. Cijepite djecu protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa.
 12. Samo rano otkrivanje pretpostavlja otkrivanje bolesti u lokaliziranom stadiju prije bilo kojih simptoma.

VODITE RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU!

Najmanje jedna trećina zloćudnih tumora može se spriječiti odabirom zdravog načina življenja, a jedna trećina izliječiti ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem.

  Izvor:ZZJZUSK

web: pixelgraf.dk